Illy

Historia illycaffe (1933-2007)
1933 Francesco Illy zakłada przedsiębiorstwo w Trieście.
1935 Francesco Illy opatentowuje „illetta” – pierwowzór nowoczesnych maszyn do espresso wraz z rewolucyjnym systemem próżniowego przechowywania mieszanki, który już
w latach 30-tych pozwala dostarczać kawę do barów w całych Włoszech.
1957 zostaje otwarty wydział produkcji puszek w celu bezpośredniej kontroli jakości aromatu kawy przez przedsiębiorstwo illy. Powstaje pierwsze laboratorium chemiczne. Wkrótce rozpoczyna się produkcja kawy do spożywania w domu, pakowana również w okrągłe puszki, tylko że mniejsze i zawierające mieloną mieszankę illycaffe.
1974 illycaffe jako pierwsza firma na świecie, rozpoczyna produkcję porcjonowanej kawy do przygotowywania espresso również w biurze i w domu o tej samej jakości co w barze, ale w sposób mniej somplikowany, szybszy i bardziej bezpieczny.
1988 illycaffe opatentowuje cyfrową maszynę do selekcji, która gwarantuje wybór do produkcji jedynie doskonałych ziaren kawy poprzez „fotografowanie” ich formy i koloru.
1991 projektant Matteo Thun, na zlecenie Francesco Illy, projektuje białą filiżankę, łączącą w sobie piękno i funkcjonalność, która stanie się symbolem illycaffe. Ustanowiona zostaje nagroda Premio Brasile, którą każdego roku nagradzani są producenci zielonej kawy najbardziej przywiązujący uwagę na jakość kawy. Powstaje laboratorium kontroli jakości w miejscu – Assicafé.
1996 powstaje nowe logo firmy zaprojektowane przez artystę James’a Rosenquist: jest to czerwony kwadrat z białym napisem – czterema miękkimi, pełnymi dynamiki pociagnięciami pędzla.
1998 illycaffe otwiera AromaLab na terenie Area Science Park w Trieście, w którym następuje identyfikacja, opracowywanie, wyłanianie poszczególnych aromatów, składających się na smak kawy.
2000 zostaje otwarty Uniwersytet Kawy, gdzie baristi, producenci i miłośnicy kawy pogłębiają swoją wiedzę z zakresu sztuki i kultury kawy, rozpoczynając od nasionka a kończąc na filiżance.
2003 powstaje projekt illy bar concept – sieć illy lokali kawy w stylu włoskim, który w 2005 po otwarciu 50 lokali we Włoszech i ponad 130 w 7 państwach na świecie otrzymuje nazwę „espressamente illy”.

Cukiernia Kandulski

Cukiernia KANDULSKI to poznańska firma cukiernicza utworzona w 1983 roku przez jednego z najwybitniejszych polskich cukierników Wojciecha KANDULSKIEGO.
Historia przedsiębiorstwa choć młoda i nie może pochwalić się wielopokoleniową tradycją, to stała się z czasem firmą rodzinną, która znana i ceniona jest nie tylko w Polsce ale również poza jej granicami.
Pierwsza cukiernia powstała we wrześniu 1983 roku na jednym z poznańskich osiedli i zatrudniała wtedy 2 pracowników. Był to mały sklepik z niewiele większym zapleczem produkcyjnym.
Znajomość i ciągłe doskonalenie sztuki cukierniczej a także ambicje Wojciecha KANDULSKIEGO sprawiły, że firma prężnie się rozwijała i odnosiła liczne sukcesy.
Dziś jest to jedno z najnowocześniejszych i największych przedsiębiorstw branży cukierniczej w Polsce, które zatrudnia 150 pracowników. Firma posiada rozbudowaną sieć własnych
punktów sprzedaży i sieć sklepów franczyzowych, a także współpracuje z renomowanymi sieciami marketów. Swoje wyroby cukiernicze dostarcza do wielu znanych firm, hoteli i restauracji na terenie
całego kraju jak również zagranicą. Cukiernia KANDULSKI może pochwalić się szeroką gamą wyrobów cukierniczych, których niepodważalnym atutem jest wysoka jakość produktu, doskonały smak i
artystyczny wygląd. Stało się to możliwe dzięki wyposażeniu pracowni produkcyjnej w maszyny i urządzenia najnowszej technologii, a także zastosowaniu nowych technik i trendów w
produkcji i dekoracji wypieków cukierniczych. Firma stara się zaspokoić gusta nawet najbardziej wymagających klientów oraz zachwycić szerokim wyborem ciast i tortów, tak więc systematycznie
wprowadza do sprzedaży nowy asortyment. Wojciech KANDULSKI, założyciel firmy, zmarł w 2006 roku, był niezwykle cenionym fachowcem, nauczycielem i pasjonatem sztuki cukierniczej w Polsce.
Zdobył również szerokie uznanie zagranicą, przez co należał do ścisłej międzynarodowej czołówki mistrzów cukiernictwa.

VININOVA

Vininova powstała w roku 2002, jako część przedsiębiorstwa prowadzonego przez obecny zarząd spółki.
W roku 2004 działalność obejmującą import wina wyodrębniono z dotychczasowych struktur, co zaowocowało powstaniem samodzielnej firmy Vininova Sp. z o.o.
Początkowo, oferta firmy składała się w całości z win Nowego Świata czyli z: Argentyny, Chile, Australii i RPA. Z czasem, mając na uwadze wzrastające wymagania
naszych klientów, rozszerzyliśmy nasze portfolio o wina hiszpańskie (2004), włoskie (2007), francuskie (2008), portugalskie (2009) i austriackie (2010). Oprócz sprzedaży
wina zajmujemy się również dystrybucją akcesoriów winiarskich firmy Pulltex oraz szkła znanej niemieckiej firmy Spiegelau (należącej do grupy Riedel).
Aby poszerzyć zakres dystrybucji firmy w roku 2004 otworzyliśmy pierwszy salon sprzedaży detalicznej w CH King Cross w Poznaniu. Wkrótce nastąpi otwarcie kolejnych placówek.
Budowa portfolio naszej firmy jest rezultatem starannego procesu selekcji, prowadzonej przy współudziale cenionych ekspertów i sommelierów.

W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej informacji w Polityce Cookies.

Akceptuję